Syyt ja tyypit diabeteksen insipidus

Diabetes insipidus

On toinenkin vähemmän tunnettu ja vähemmän yleinen diabetes, diabetes insipidus, jolle on ominaista voimakas virtsaaminen ja lisääntynyt janoantuminen, joka liittyy suurten nestemäärien nauttimiseen.

Syyt ja tyypit diabeteksen insipidus


Syyt ja tyypit diabeteksen insipidus
  • Mikä on diabetes insipidus
  • Syyt ja tyypit diabeteksen insipidus
  • Diabetesoireiden oireet
  • Diabetes diagnoosi insipidus
  • Diabeteshoito insipidus
Päivitetty: 25. huhtikuuta 2017

Taudin aiheuttaneista syistä riippuen on olemassa kahden tyyppisiä diabetes insipidus: keskus, hypotalamuksen tai neurohypophyseal ja nephrogenic. Katsotaan tarkemmin, mistä ne johtuvat:

Keskeinen, hypotalamuksen tai neurohypophyseal diabetes insipidus

Se johtuu vasopressiinihormonin (jota kutsutaan myös arginiini-vasopressiiniksi [AVP] ja antidiureettiseksi hormoniksi [ADH]) heikosta tuotannosta johtuen vammoista hypotalamuksessa (aivojen alue, jolla vasopressiini syntetisoidaan) tai aivolisäkkeessä (kytketty endokriininen elin). hypotalamuksen kanssa, jossa vasopressiini kertyy), etenkin takaosan aivolisäkkeessä. Keskusdiabeetin syyt voivat olla:
  • Sporadiset muodot: minkä tahansa mekanismin aiheuttama, joka estää vasopressiinin vapautumisen. Jos vahinkoon sisältyy hypotalamuksen hermosolujen tuhoaminen, tapahtuu pysyvä diabetes insipidus; mutta joskus trauma- tai kirurgisen hoidon jälkeen aivolisäkkeessä on palautuva tulehdus, jolloin diabetes insipidus voi olla ohimenevä. Mahdollisia syitä voivat olla kasvaimet, pään trauma, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen leikkaukset, granulomatoosi (sairaudet, joissa muodostuu granuloomeja, jotka ovat tulehduksellisia vaurioita, jotka sisältävät makrofageja - erään tyyppistä immuunijärjestelmän solua), jotka ilmestyvät vasteena kehon kudokset, joissa on inerttejä tai biologisia hiukkasia, joita on vaikea poistaa (esimerkki granulomatoosista tai granulomatoosista sairaudesta on sarkoidoosi),infektiot, aivo-verisuonisairaudet ja joissain tapauksissa syy voi olla tuntematon (idiopaattinen) tai autoimmuunisairaus. Sporadiseen keskusdiabeetin insipidukseen voi liittyä muiden aivolisäkkeenhormonien vajauksia ja joskus lisääntynyttä prolaktiinituotantoa (hyperprolaktinemia), joka on myös aivolisäkkeen hormoni.
  • Perhemuodot: ovat perinnöllisiä.

Nefrogeeninen diabetes insipidus

Kuten nimensä osoittaa, syy on munuaisissa. Tilanteet, joissa munuainen ei reagoi vasopressiinin vaikutukseen, ovat:
  • Hankitut muodot: munuaisten vajaatoiminta, hypokalemia (alhaisemmat kuin normaalit kaliumpitoisuudet veressä), hyperkalsemia (normaalia korkeammat veren kalsiumtasot) tai litium- tai lääkemyrkytys.
  • Perhemuodot: harvemmat kuin hankitut. Ne ovat yleensä sukupuoleen sidottuja (X-linkitetty recessiivinen perintö); kärsivät miehet ovat resistenttejä vasopressiinille, ja naaraat ovat oireettomia tai heillä on lievä polyuria. 90%: lla potilaista on muutos munuaisputkien vasopressiinireseptorissa, V2-reseptorissa.
 ⏪ Mikä on diabetes insipidus
Diabetes oireet insipidus ⏩ 
Luotu: 18. tammikuuta 2013

Liittyvät Sisältö ajaksi Luokka: Kaikki diabetestä ››


Toimittajan kirjoittama: WebMD - terveysratkaisut
Tässä annettuja tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään lääketieteellisen tilan diagnosointiin tai hoitoon.
Kaikkien lääketieteellisten sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava lääkärin lupaa.