Hypoglykemia: sokeri ja insuliini

Hypoglykemia

Hypoglykemia on verensokeripitoisuuden lasku, joka ilmenee oireina, kuten yleinen pahoinvointi, huimaus, vapina, kylmä hiki ... Se voi tapahtua kenelle tahansa, mutta se on yleisempää diabeetikoilla.

Hypoglykemia: sokeri ja insuliini




Lusikassa oleva sokeri, suhde insuliiniin ja hypoglykemia
  • Hypoglykemia, mikä se on ja aiheuttaa
  • Hypoglykemia: sokeri ja insuliini
  • Hypoglykemian riskitekijät
  • Hypoglykemian oireet
  • Hypoglykemian diagnoosi
  • Hypoglykemiahoito
  • Hypoglykemian ehkäisy
Päivitetty: 27. tammikuuta 2020

Sokereilla on pääosin energinen rooli kehossa. Ne ovat välttämättömiä lihaksille, aivoille ja muille elimille ja kudoksille normaalin toiminnan suorittamiseksi. Glukoosi on tärkein sokeri, jota kehomme solut käyttävät mainitun energian saamiseen; ja tärkein glukoosilähde on ruoka ja erityisesti hiilihydraatit (keho tuottaa myös tietyt määrät glukoosia muista yhdisteistä).
Joten yksi ruuan tavoitteista on ylläpitää verensokeritasoja, jotka vastaavat elinten ja kudosten vaatimuksia. Kun syömme esimerkiksi lautas pastat, se hajoaa pienemmiksi ja pienemmiksi yhdisteiksi, jotka lopulta imeytyvät suolistossa. Yksi näistä yhdisteistä on glukoosi. Sen jälkeen kun se on absorboitunut suolistossa ja ennen kuin se menee yleiseen verenkiertoon, se kuljetetaan maksaan, missä osa varastoidaan glykogeenin muodossa (yhdiste, jonka muodostavat useat glukoosiketjut). Säilytämätön glukoosi poistuu maksasta, ja veri kuljettaa sen ravitsemaan kaikkia kehon soluja.
Missä tahansa vaiheessa verensokeritaso voi laskea joko siksi, että olemme olleet pitkään ilman ruokaa tai koska olemme pyrkineet siihen, että energiaa tarvitaan. Jos emme silloin syö ruokaa, joka tarjoaa tämän puutteen kattamiseen tarvittavaa glukoosia, glykogeeni alkaa hajota maksassa, ja tästä prosessista saatu glukoosi kulkeutuu vereen ja saavuttaa pitoisuuden, joka tarvitaan kudosten uudelleen ruokkimiseen. On todennäköistä, että maksavaranto on melko tehokas turvajärjestelmä.



Insuliinipommi

Ihmiskehossa on maksan lisäksi toinen glukoosivaruste, lihakset. Toisin kuin maksaan muodostettu varanto, lihasvaranto on periaatteessa yksinoikeudellinen käyttö tälle kudokselle.

insuliini

Jotta elimistö voi käyttää veressä löytynyttä sokeria, kehon on eritettävä insuliini, joka on haimassa syntetisoitu hormoni, jonka avulla solut voivat vangita veressä olevan glukoosin. Tämä hormoni vapautuu, kun verensokeritasot ovat nousseet, ts. Ruuan syömisen jälkeen. On myös pieni määrä, joka vapautuu säännöllisemmin paaston aikana.
 ⏪ Hypoglykemia, mikä se on ja aiheuttaa
Hypoglykemian riskitekijät ⏩ 
Luotu: 1. helmikuuta 2011

Liittyvät Sisältö ajaksi Luokka: Kaikki diabetestä ››


Toimittajan kirjoittama: WebMD - terveysratkaisut
Tässä annettuja tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään lääketieteellisen tilan diagnosointiin tai hoitoon.
Kaikkien lääketieteellisten sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava lääkärin lupaa.