Mikä on raskausdiabetes?

Raskaudellinen diabetes

Lähes joka kymmenes raskaana olevasta naisesta kärsii diabeteksestä raskauden aikana. Opi, milloin ja miten se voidaan diagnosoida, samoin kuin oikea ruokavalio sen hallitsemiseksi ja sen komplikaatioiden välttämiseksi äidille ja vauvalle.

Mikä on raskausdiabetes?


Mikä on raskausdiabetes?
  • Mikä on raskausdiabetes?
  • Miksi raskauden diabetestä esiintyy
  • Raskausdiabetes oireet
  • Raskausdiabetesin diagnoosi
  • Raskaudellisen diabeteksen hoito
  • Raskausdiabetesin ehkäisy
Päivitetty: 19. maaliskuuta 2020

Glukoosi  on tärkein energianlähde elimistöön. Ruoansulatusprosessin aikana nautittuun ruokaan sisältyvä glukoosi vapautuu ja kulkeutuu vereen elimistön jakamiseksi. Jotta eri elinten ja kudosten solut voivat ottaa tämän kiertävän sokerin, tarvitaan insuliinin läsnäolo,  haiman beeta-solujen vapauttama hormoni, jota säätelevät tiiviisti veren glukoositasot tai glykemia.
Diabetes on patologia, jolle on ominaista epätavallisen suuri verensokerin esiintyminen. Nämä korkeat pitoisuudet voivat olla seurausta puutteesta insuliinintuotannossa tai sen suorittaman prosessin toimintahäiriöstä. Kaksi diabeteksen tyyppiä voidaan erottaa syystä riippuen:

Tyypin I, nuorten tai insuliiniriippuvainen diabetes mellitus

Tämän tyyppiselle diabetekseen, yleensä autoimmuunistä alkuperää, on ominaista erittäin alhainen insuliinin tuotannon taso tai jopa puuttuminen, ja se ilmenee yleensä lapsuudessa tai nuorilla aikuisilla. Edellyttää insuliinin antamista koko elämän ajan.

Tyypin II tai aikuisen diabetes mellitus

Tyypin II diabeteksen yksilöiden soluilla on insuliiniresistenssi. Tämän tyyppinen diabetes ilmenee yleensä aikuisilla yksilöillä, ja tietyt tilanteet muodostavat perustavanlaatuisen riskitekijän taudin puhkeamisessa: liikalihavuus, tietyt perinnölliset sairaudet (Downin oireyhtymä, porfyria, Klinefelterin oireyhtymä, Turnerin oireyhtymä tai hemokromatoosi ), ja jotkut endokriiniset häiriöt ja polysystinen munasarjaoireyhtymä, jotka johtavat epätasapainoon, mikä voi johtaa insuliiniresistenssiin.

Raskaana diabetes

Raskaudellinen diabetes

Gestatiivinen diabetes sisältyy normaalisti tyypin II diabetekseen. Se diagnosoidaan yleensä ensimmäistä kertaa noin 24–28 raskausviikon ajan, ja sitä esiintyy 3–10 prosentilla raskaana olevista naisista. 
Seuraavaksi selitämme sen ulkonäkö, sen mahdolliset vaikutukset raskaana olevaan naiseen, raskauden kehittymiseen ja tulevaan vauvaan sekä miten voit hallita sitä ruokavalion avulla.
Miksi raskausdiabetesta ilmenee ⏩ 
Luotu: 11. tammikuuta 2011

Liittyvät Sisältö ajaksi Luokka: Kaikki diabetestä ››


Toimittajan kirjoittama: WebMD - terveysratkaisut
Tässä annettuja tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään lääketieteellisen tilan diagnosointiin tai hoitoon.
Kaikkien lääketieteellisten sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava lääkärin lupaa.