Sijoiltaanmeno

 Ensiapu




Sijoiltaanmeno

Jos luu irtoaa nivelstä eikä palaa luonnolliseen asemaansa, tapahtuu dislokaatio tai dislokaatio. Se on yleinen vamma, joten on tärkeää tietää, miten näissä tapauksissa toimia.

Luettelo artikkeleista aiheesta ›› Siirtyminen

  1. Mikä on dislokaatio
  2. Siirtymien syyt
  3. Dislokaation merkit ja oireet
  4. Mitä tehdä ennen siirtymää
  5. Mitä ei tehdä, jos siirrät

Mikä on dislokaatio



Kyynärpään dislokaatio
Kyynärpää ja olkapää ovat joitain yleisimmistä siirretyistä niveistä.

    Ihmiskehossa on monia niveliä, jotka sallivat raajojen liikkuvuuden, ja ne muodostuvat joidenkin luiden liitosta toisten kanssa lihaksen, nivelsiteiden ja muiden elementtien kautta. Normaalitilanteessa nämä kappaleet sopivat täydellisesti, mutta toisinaan yksi näistä osista erottuu toisistaan ​​eikä palaudu takaisin luonnolliseen asemaansa, tätä kutsutaan  dislokoksi tai dislokokseksi .
    Toisinaan luu irtoaa nivelstä, mutta palaa välittömästi sen onteloon, mikä näissä tapauksissa tapahtuu  subluksaationa .
    Yleensä vaarattomimmat nivelet ovat lonkka, polvi, kyynärpää, nilkka ja olkapää. Periaatteessa siirrokset eivät aiheuta välitöntä hengenvaaraa, mutta ne on hoidettava viipymättä, jos verisuonet, hermot tai lihakset kärsivät.
    Joskus voi olla vaikea erottaa murtuma - joka on murtunut luu - dislokaatiosta. Molemmat saavat kuitenkin saman  ensiapuhoidon , ja niihin kiinnitetään erityistä huomiota, kun terveyspalvelut määrittelevät potilaan vahingon tyypin.

    Siirtymien syyt



    Urheilija polvi kipua
    Huono tuki tai trauma voi aiheuttaa nivelhäiriön.

      Tämäntyyppinen vamma on yleinen, koska sen ei tarvitse olla erityistilanne, jotta se tapahtuu. Tiettyyn kohtaan saatu isku, joka ei välttämättä ole voimakas, voi siirtää raajan, koska se voi tapahtua huonolla asennolla tai pudotuksella huonoilla tuilla.
      Siirtymän syyt  vaihtelevat kärsivän nivelen mukaan  Yleisimmät ovat:
      • Olkapää:  voidaan siirtää eteen- ja taaksepäin; useimmiten heikon käsituen tai erittäin äkillisten liikkeiden vuoksi.
      • Lonkka:  johtuu vahvoista vaikutuksista jalaan, jotka vetoavat ja aiheuttavat dislokaatiota.
      • Polvi:  polvinivel on monimutkaisempi, koska mukana on useita luita, ja dislokaatiota voi tapahtua missä tahansa nivelissä. Yleensä dislokaation syy on pakotettu kierto, huono tuki ja trauma.
      • Nilkka:  Tämä nivel on tavallisimmin traumaattisimmista vammoista. Nilkan on tuettava koko vartalon painoa, se imee iskut ja kärsii jatkuvasti jalkapalloista epätasaisella maastolla. Kouluttamaton henkilö, joka tukee jalkaa huonosti, siirtyy todennäköisemmin, samoin kuin liikalihavat ihmiset, jotka ylikuormittavat niveltä. Yksinkertainen vaihe riittää nilkan loukkaantumiseen.
      • Kyynärpää:  kyynärpäät ovat yleisempiä lapsilla kuin aikuisilla, etenkin putouksista pudotettaessa, kun kävelet alkaessa, tai nykäisistä kädestä (lastenhoitokyky).
      • Selkä:  Selkärangan nikamat voivat myös muuttaa asentoa tai murtumaa. Nämä ovat yleensä tapauksia, joissa on tapahtunut vahva trauma, kuten putoaminen korkealta tai liikenneonnettomuus.

      Dislokaation merkit ja oireet



      Turvonnut ja violetti nilkka
      Alueen turvonneisuus ja mustelmat voivat olla selvä merkki dislokaation olemassaolosta.

        Siirtymät ja subluksaatiot, kuten useimmat traumavammat, aiheuttavat ominaisia ​​oireita. Joskus voi tapahtua, että paljain silmin ei voida määrittää vamman tyyppiä, onko kyse subluksaatiosta vai rasituksesta. Hoito pysyy kuitenkin samana, kunnes lääketieteelliset yksiköt suorittavat tarvittavat testit vamman arvioimiseksi.
        On ominaisuuksia, jotka ovat samat sekä täydellisissä siirroissa että subluksaatioissa, jotka ovat:
        • Terävä ja voimakas kipu, etenkin kun yritetään liikuttaa niveltä tai kantaa painoa.
        • Turvonnut ja mustelmallinen alue.
        • Jos hermo on mukana, sairastunut tuntee pistelyä ja mahdollisen halvauksen.
        Mutta jos siirrätys on vakavampi vamma, se havaitaan myös:
        • Raajan muodonmuutos, joka omaksuu epäluonnollisen asennon.
        • Kyvyttömyys siirtää jäsentä.
        • Mahdolliset vakavat vauriot nivelsiteissä, jopa vaadittaessa leikkauksen käyttöä.
        • Suurempi todennäköisyys tulevaisuuden dislokaatioista, kun siteet venyvät ja nivel tulee todennäköisemmin uudelleen esiin.

        Mitä tehdä ennen siirtymää



        Siirtymän hoito
        Siirtyessä vaurioitunut raaja on kiinnitettävä kiinnityksellä tai silmukalla.

          On ymmärrettävä, että  dislokaatiolla  ja murtumalla on hyvin samanlaisia ​​merkkejä ja oireita, mikä vaikeuttaa niiden erottelua. Siksi on tärkeää seurata joitain vaiheita, jotka toimivat molemmissa tilanteissa välttäen siten tarpeettomia riskejä:
          • Etsi vaurioitunut nivel. Jos uhri epäilee, että selkä, niska tai lonkka on loukkaantunut, älä siirrä häntä. Soita hätänumeroon ja odota heidän saapumista luovuttamatta uhria milloin tahansa.
          • Aseta raaja paikalleen, josta se löydettiin (manipuloimatta), hihnalla tai improvisoidulla lasilla. Tavoitteena on, että raaja liikkuu mahdollisimman vähän, mutta huomataan, että se ei ole liian tiukka. Subluksaation ollessa kyseessä, aseta raaja normaaliin anatomisiin asentoihin ja kiinnitä liikkumavara niin, että potilas on mukava.
          • Ennen raajan kiinnittämistä haavat on puhdistettava ja peitettävä steriilillä harsolla tai puhtaalla liinalla.
          • Levitä paikallisia kylmiä (jäätä, kylmää vesipulloja) tulehduksen ja kivun vähentämiseksi.
          • Jätä nivel täydelliseen lepoon.
          • Kun nivel on kiinnitetty, siirrä loukkaantunut henkilö sairaalaan, jotta asiaankuuluvat testit voidaan suorittaa ja asianmukainen hoito antaa.

          Mitä ei tehdä, jos siirrät



          Urheilija auttaa toista loukkaantunutta
          Siirtymän tapauksessa on parempi olla yrittämättä nivelen sijoittamista uudelleen, koska se voi aiheuttaa murtuman.

            Kuten kaikissa tilanteissa, on noudatettava joitain sääntöjä, jotta loukkaantunutta kohdellaan oikein eikä hänelle ole alttiita piittaamattomuuden aiheuttamille riskeille. Tässä on mitä ei pidä tehdä siirron tai siirron tapauksessa:
            • Älä luovuta uhria milloin tahansa, ennen kuin terveyspalvelut, perhe jne. Voivat hoitaa uhrin.
            • Älä koskaan yritä muuttaa niveltä uudelleen tai manipuloida raajaa millään tavalla. Jos se osoittautuu murtumaksi, se aiheuttaisi suuria vaurioita ja paljon kipua, ja jos toimenpide tehdään väärin, pysyvä vamma voi jäädä.
            • Älä levitä voiteita tai anna lääkkeitä, ellei lääkäri ole aiemmin määrännyt.
            • Älä siirrä henkilöä, jonka epäillään vahingoittavan kaulaa, selkärankaa tai lonkkaa. Jos on ehdottoman välttämätöntä siirtää häntä (koska hän on esimerkiksi tien päällä), vedä vaatteensa äläkä tee äkillisiä liikkeitä.
            • Älä hiero sijoiltaan loukkaantunutta aluetta, koska se aiheuttaisi vain enemmän vahinkoa eikä hyötyä siitä.

            Aiheeseen liittyvä sisältö luokassa ›› Ensiapu

            Ensiapu 

            Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.

             
            Päivitetty: 1. elokuuta 2020
            Kirjoittaja: WebMD - Health Solutions.
            Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.