Sähkötapaturmat ᐈ Ensiapu ✅

  ᐈ  Ensiapu  ✅




Sähkötapaturmat

Suurin osa sähkötapaturmista tapahtuu työpaikoilla ja kotona, monet tapahtuvat laiminlyönnistä tai huomiotta jättämisestä koneita käytettäessä. Sen syiden tunteminen auttaa estämään ei-toivottuja latauksia.

Luettelo sähkötapaturmista

    1. Sähköisku- ja sähkö- tai sähkötapaturmat
    2. Sähköiskun tai sähkötapaturman syyt
    3. Sähköonnettomuuden merkit ja oireet
    4. Mitä tehdä sähköistysonnettomuuden sattuessa
    5. Mitä ei tehdä sähkötapaturman sattuessa
    6. Sähkötapaturmien ehkäisy

    Sähköisku- ja sähkö- tai sähkötapaturmat

    Sähköisku- ja sähkö- tai sähkötapaturmat

      Kuinka sähköisku vaikuttaa kehoon


      Sähköiskun  tapahtuu, kun takia sähköiskun, henkilö kärsii sydänpysähdys, jotka saapuvat useimmiten johtaa kuolemaan.
      Kaikki sähkötapaturmat eivät kuitenkaan johda kuolemaan, joten niitä, jotka aiheuttavat vammoja tosiasiallisesti pysäyttämättä sydäntä, kutsutaan  sähköistysonnettomuuksiksi .
      Sähkö saa kehon lihakset supistumaan äkillisesti ja hallitsemattomasti. Sen aiheuttamat vahingot määritetään:
      • Iskun voimakkuus: pieni, matalan voimakkuuden isku ei aiheuta kovin vakavia vammoja, vain pistelyä tai tunnottomuutta.
      • Tapa, jolla sähkö kulkee kehon läpi: jos virta kulkee suoraan elintärkeiden elinten tai raajojen läpi.
      • Avun nopeus: mitä nopeampi ja tehokkaampi, sitä suuremmat mahdollisuudet pelastaa uhri vähemmällä seurauksella.
      Ihmisruumi, joka koostuu pääosin vedestä, on erittäin hyvä sähkönjohdin. Siksi, kun henkilö joutuu kosketukseen sen kanssa,  purkaus  kulkee kosketuspisteestä, yleensä kädestä, se kulkee kehon läpi, kunnes se tulee ulos toisen maan kanssa kosketuksessa olevan pisteen, kuten jalan kautta. Tämän matkan aikana sähkö vaikuttaa ihoon, elimiin, verisuoniin, hermoihin ja niin edelleen.
      Tulopiste aiheuttaa vakavia palovammoja, jotka voivat päästä luuhun. Yleensä vähemmän vakavia palovammoja löytyy poistumispaikasta.

      Sähköiskun tai sähkötapaturman syyt

      Sähköiskun syyt

        Sähkötapaturmia  voi esiintyä missä tahansa ympäristössä, jossa on sähkölaitteita tai johtoja. Suurin osa sähköistysonnettomuuksista tapahtuu työpaikoilla ja kotona, ja monet niistä tapahtuvat huolimattomuuden tai huomiotta jättämisen vuoksi kyseisiä koneita käytettäessä.
        Sähköiskujen tai sähköonnettomuuksien syiden tunteminen   ja niiden huomioon ottaminen auttaa välttämään tämän tyyppisiä ongelmia:
        • Tahaton kosketus ulottumattomiin tai katkenneisiin kaapeleihin ulottumattomissa.
        • Käytä viallisia sähkölaitteita.
        • Pistorasioiden käsittely manipuloimatta sähköä.
        • Korkeajännitejohdot: Näissä linjoissa suora kosketus ei ole välttämätöntä, jotta sähköistys tapahtuisi, mutta koska niissä on niin paljon jännite kipinöitä, jotka voivat aiheuttaa sähkökaarin välttämättä koskematta kaapeleita.
        • Salamat.
        • Hallitsemattomien koneiden aiheuttamat työtapaturmat.
        • Työpaikan huolimattomuudesta ja piittaamattomuudesta johtuvat onnettomuudet. Suorittamatta menettelyjä suunnitellun protokollan mukaisesti, suojajen väärinkäyttö ...
        • Pienten lasten tapauksessa he voivat tarttua esineisiin pistorasioihin tai purra ja katkaista kaapeleita.

        Sähköonnettomuuden merkit ja oireet

        Sähköonnettomuuden merkit ja oireet

          Vakavuudesta  Sähkötapaturman  ja  oireita  se aiheuttaa riippuvat pääasiassa virran voimakkuuden. Erojen havaitsemiseksi ne jaetaan kolmeen tasoon:
          • Pienet virtaukset (1-10 mA tai milliamprit):  1 mA: n voimakkuudella kosketusalueella esiintyy vain pistelyä, mutta jopa 10 mA: n virta voi aiheuttaa lihaksissa supistuksia, joita sairastunut henkilö ei esimerkiksi pysty hallitsemaan, että käsi on kiinni eikä sitä voida avata.
          • Keskivirtaukset (välillä 40-50 mA):  Tämä voimakkuus saa tärkeät lihakset, kuten hengitykseen osallistuvat tai sydämen sykkeen, poistumaan hallinnasta. Jos kosketus jatkuu, loukkaantunut ei pysty hengittämään normaalisti, ja siellä tapahtuu tukehtuminen tai he menevät sydämenpysähdykseen. Vauriot näkyvät kosketusalueella palovammoina, alue on hyvin punainen ja herkkä, ja voivat vaikuttaa lihaksiin.
          • Suuri virta (yli 100 mA):  Vaikka kosketus onkin lyhyt, se vaikuttaa suoraan sydänlihakseen, estäen sykettä rytmiseltä ja estämästä sydäntä pumppaamasta verta oikein ja aiheuttaen sydän- ja hengitysteiden pysähtymisen lyhyessä ajassa. Loukkaantumiset ovat erittäin vakavia palovammoja, ulottuvat jopa luuhun.

          Mitä tehdä sähköistysonnettomuuden sattuessa?

          Sähköistysonnettomuus

            Siinä tapauksessa, että  sähkö onnettomuus,  avustava henkilö on hyvin selvää, että ei pidä missään tapauksessa ne kosketa suoraan uhri kärsivää sähköistymisanturi, koska se on varmaa, että nykyinen myös välittää hänelle niin silloin on yksi uhri.
            Jos noudatetaan tiettyjä vaiheita, varmistat suojan itsellesi ja suuren todennäköisyyden  pelastaa uhri :
            • Soita ensin hätäpalveluille. Anna selkeät ja ytimekkäät tiedot sähköistyksen sijainnista ja syistä sekä yksityiskohdat, joita pidetään tärkeinä.
            • Älä kosketa henkilöä, ennen kuin on varma, että henkilö ei ole kosketuksissa mihinkään sähkölähteeseen.
            • Jos se on kosketuksissa, etsi tapa katkaista virta. Se voi olla kytkin tai kaapeli on leikattava, jolloin se tehdään hyvin eristetyllä työkalulla ja asianmukaisilla suojaimilla ja eristeillä. Varmista, ettet käytä märkiä vaatteita ja astut lätäköihin tai märkään maahan.
            • Jos virtakatkaisua ei löydy, uhrin erottamiseen käytetään puista, muovisesta esineestä (tuoli, keppi ...) tai mitä tahansa sähköä johtamatonta elementtiä.

            • Jos se on korkeajännitejohto, älä lähesty enempää kuin kuusi metriä, kun sähkövirtaa on. Yritä katkaista sähkövirta ja päästä sitten lähemmäksi.
            • Kun uhri on irrotettu virrasta ja kiinnitetty, vältä liikuttamasta häntä niin paljon kuin mahdollista, etenkin kaulaa ja päätä, koska hänellä voi olla selkärankavaurio.
            • Tarkista tietoisuutesi ja hengityksen tasosi. Jos hän ei hengitä, jatka sydän- ja keuhkohierontaa. Hengitettäessä on suositeltavaa olla liikuttamatta uhria ja tarkkailla häntä jatkuvasti tarkistamalla hänen hengityksensä 2–4 minuutin välein, koska hän voi päästä sydän- ja hengitysteitse.
            • Jos uhri on tajuton, peitä hänet viltillä tai tapeilla ja nosta jalat.
            • Hoita palovammat vedellä tai suolaliuoksella puhdistaaksesi ne ja peitä ne steriileillä harsotyynyillä tai puhtailla liinoilla.

            Mitä ei tehdä sähkötapaturman sattuessa

            Mitä ei tehdä sähkötapaturman sattuessa

              Sähköistysonnettomuudet ovat erittäin vaarallisia sekä uhreille että avustajille, siksi on erittäin tärkeää, että kaikki tietävät tarvittavat varotoimenpiteet,  joita ei pidä tehdä sähkötapaturman sattuessa :
              • Älä koskaan mene lähempänä kuin kuutta metriä henkilölle, joka kärsii korkeajännitejohdon aiheuttamasta  sähköonnettomuudesta .
              • Älä koskaan kosketa henkilöä, jos hän on edelleen kosketuksissa sähkön kanssa, vähemmän paljain käsin.
              • Älä levitä voiteita, jäätä, siteitä tai voiteita palovammoihin. Vain vesi tai seerumi ja puhdista kankaat tai sideharso.
              • Älä siirrä henkilöä sähkön sammuttamisen jälkeen, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä, kuten jos on olemassa tulipalo- tai räjähdysvaara.
              • Älä poista kuollutta ihoa palovammoista tai rakkuloista, jos sairas henkilö esiintyy niissä.
              • Älä koskaan hylkää uhria ennen kuin terveydenhuollon ammattilaiset ovat saapuneet.

              Sähkötapaturmien ehkäisy

              Sähkötapaturmien ehkäisy

                Suurin osa  sähkötapaturmista  voidaan estää sekä kotona että työpaikalla, sillä se ei haittaa tietää kuinka sähkö toimii niiden välttämiseksi. Seuraamalla joitain vinkkejä on helpompaa saada koti, jolla ei ole   tämän tyyppisiä onnettomuuksia :
                • Älä sisällä suojaamattomia kaapeleita lasten ulottuvilla tai ulottumattomissa.
                • Vältä sähkölaitteiden käyttöä märkänä, kylpyammeessa, suihkussa, uima-altaassa ... kuivaa kädet ennen näiden laitteiden käsittelyä.
                • Noudata kodinkoneiden ja työkalujen turvallisuusohjeita.
                • Suojaa lasten sähköpistorasiat muovikoteloilla.
                • Opeta pienimmille sähkön vaarat. Lasten ei tulisi koskea sähköisiin esineisiin, jos ne ovat paljain jaloin tai märkä.

                Sähkötapaturmien ehkäisy

                • Varmista, että jännitteisiä kaapeleita ei voida koskettaa vahingossa, teippaa niitä ja säilytä tai suojaa niitä.
                • Kun kiinnität sähkölaitetta, irrota se ennen virtalähdettä. Suojaudu itsesi, jos aiot käsitellä pistokkeita tai sähköjohtoja kumikäsineillä, kengillä, joissa on kumipohja ja käytä hyväksyttyjä työkaluja, joissa on muovinen ote.
                • Kun irrotat pistoketta, älä vedä johdosta, vaan muovipäästä.
                • Vältä pistorasioiden ylikuormitusta käyttämällä useita sähkövarkaita.
                • Ota huomioon merkit, jotka ilmoittavat sähkölähteistä aiheutuvan vaaran.
                • Kovan myrskyn jälkeen pysy poissa rikkoutuneista sähköpylväistä ja alavirtajohdoista.

                Aiheeseen liittyvää sisältöä ensiapussa

                Ensiapu 

                Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.

                 
                Päivitetty: elokuu 2020
                Kirjoittaja: WebMD - Health Solutions.
                Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.