Kemialliset onnettomuudet ᐈ Ensiapu ✅

  ᐈ  Ensiapu  ✅




Kemialliset onnettomuudet

Kemialliset onnettomuudet laboratorioissa, varastoissa tai kotona voivat aiheuttaa ihmisen tai ympäristön katastrofin, jos et toimi noudattamalla alla selitettävää toimintaprotokollaa.

Luettelo kemiallisia onnettomuuksia koskevista artikloista

  1. Mikä on kemiallinen onnettomuus ja mikä voi sen aiheuttaa
  2. Kemiallisten onnettomuuksien seuraukset
  3. Mitä tehdä kemiallisen onnettomuuden sattuessa

Mikä on kemiallinen onnettomuus ja mikä voi sen aiheuttaa

Kemialliset onnettomuudet ja ensiapu
Kemiallisen onnettomuuden vakavuus riippuu  siitä, minkä tyyppinen reaktio on tapahtunut ja mihin on vaikuttanut.

    Kemiallisen onnettomuuden syyt


    Kemia esiintyy jokapäiväisessä elämässämme hyvin työympäristössä ja omassa kodissamme, monissa tuotteissa. Kaikki materiaali koostuu aineista, jotka voivat reagoida muiden kanssa ja aiheuttaa  kemiallisia onnettomuuksia . On tiettyjä paikkoja, joissa minkä tahansa tyyppisten onnettomuuksien riski on suurempi, kuten laboratorio, jossa tehdään kokeita ja mahdollisesti vaarallisia aineita käytetään päivittäin, tai teollisuusjätteiden varasto. Varastoimme ja käytämme yleensä myös puhdistusaineita kodissa itse. Ei ole täysin harvinaista, että väärinkäyttö aiheuttaa vaarallisia reaktioita.
    Vaikka termiä kemiallinen onnettomuus käytetään, sen vakavuus riippuu yleensä siitä, minkä tyyppinen reaktio on tapahtunut ja mihin on vaikuttanut. Ei ole sama kärsivän palovammo, joka roiskuttaa happoa silmään, tai vielä vakavampi, että siinä on vuoto,  läikkyminen tai räjähdys ja tietysti ensiapu on erilainen. Yksinkertaisuuden vuoksi määrittelemme ensin, mikä on vaarallinen kemikaali ja mitkä ovat sen ominaisuudet:
    Vaarallisia kemikaaleja  ovat ne elementit niiden normaalissa tilassa aiheuttaa terveysriskejä, välittömiä tai kroonista (esim polttaa iholla), tai riskejä ympäristölle (eli tulipalo, räjähdys, myrkyllinen kaasu päästöjen , jne). Ne voidaan luokitella fysikaalisen tilan mukaan, josta ne löydämme, kiinteät, nestemäiset, kaasut, pöly, höyry ... ja myös ihmiskehoon pääsyreitin mukaan, ts. Jos kyseessä on kaasu, joka hengitetään tai aine, joka imeytyy ihon läpi. Ne erotellaan myös sen mukaan, ovatko ne syttyviä vai palamattomia, räjähtäviä vai räjähtämättömiä.
    Kemikaalien tuotanto ja käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti viime vuosikymmeninä. On helppo ajatella, että mitä suurempi määrä kemikaaleja, sitä suurempi niiden käsittely, mikä tarkoittaa sitä suurempaa riskiä siitä, että jotain epäonnistuu prosessin jossain osassa,  tuotannosta  käytön,  varastoinnin  ja  kuljetuksen kautta .
    Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan 44 prosenttia kemiallisista onnettomuuksista tapahtuu kuljetusprosessin aikana joko maalla tai merellä, kun taas toisella sijalla, ja 19 prosentilla tapauksista katastrofin alkuperä käsittelyn yhteydessä. On kuitenkin monia muita  syitä, jotka voivat laukaista kemiallisen onnettomuuden :
    • Tulipalo tai räjähdys laitoksessa, jossa käsitellään kemikaaleja.
    • Onnettomuudet paikoissa, joissa näitä aineita varastoidaan ja joissa on suuri määrä materiaalia.
    • Tuotteen väärinkäyttö, mikä aiheuttaa vahinkoa elävien olentojen terveydelle ja ympäristölle.
    • Kemiallisen jätteen riittämätön käsittely tai jätteiden hävitys- ja käsittelyjärjestelmien vika.
    • Luonnonkatastrofin aiheuttamat onnettomuudet.

    Kemiallisten onnettomuuksien seuraukset

    Kemiallisten onnettomuuksien seuraukset
    Maa, joka on saastunut myrkyllisillä aineilla kemiallisen onnettomuuden jälkeen.

      Siinä tapauksessa, että  kemiallinen onnettomuus , löydämme useita vaikutuksia, jotka riippuvat paljon siitä, minkä tyyppistä vaarallista ainetta, joka aiheutti katastrofin. Esimerkiksi turvatoimenpiteillä valmistetun rakennuksen, laboratorion tai varaston tulipalon laajuus, jota voidaan suhteellisen helposti hallita, ei ole sama kuin kemikaalien päästäminen jokeen, jolloin koko ekosysteemi ja ihmisten terveyteen todennäköisesti vaikuttaa.
      Näihin seurauksiin vaikuttaa myös reaktioaika, kun ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin niiden vähentämiseksi, joten jokaiselle mahdolliselle tilanteelle on olemassa toimintaprotokollat ​​ja suurin osa rakennuksista on varustettu  turvalaitteilla .
      • Kemiallisen onnettomuuden terveysvaikutukset : kun vaikutuksilla on suora vaikutus ihmisten terveydentilaan. Ne voivat olla:
        • Akuutit: vaikutukset, jotka ilmenevät heti altistumisen jälkeen vaaralliselle tuotteelle, kuten hengitysteiden ärsytys, kun hengitetään ammoniakkihöyryjä, tai niihin sisältyy myös vaurioita, jotka aiheuttavat kehoon imeytyneet kemikaalit, kuten neuropaatiat tullessaan sisään joutuessaan kosketuksiin raskasmetallien kanssa.
        • Pitkäaikainen: tapahtuu, kun altistuminen tapahtuu pitkään, ja näihin seurauksiin kuuluvat sairaudet, kuten syöpä, sydänsairaudet ja krooninen enkefalopatia jne.
        • Samalle aineelle altistumisen seuraamien seurausten lisäksi emme saa unohtaa kaiken, mitä onnettomuuden ympärillä on, toisin sanoen mahdolliset tulipalot, räjähdykset ja sen aiheuttamat vaikutukset. On tärkeää sisällyttää mahdolliset psykologiset vaikutukset, kuten stressi ja ahdistus, koska ne ovat toinen terveysongelma, jota usein ei oteta huomioon.
        • Toinen mahdollinen seuraus, joka on otettava huomioon, on sellaisten tautien esiintyminen, jotka voivat siirtyä elävästä olennosta toiseen väestönsiirron vuoksi.
      • Vaikutukset ympäristöön : Tärkeimmät korostettavat ovat eläinten ja kasvien kuolemat ympäristön saastumisen vuoksi, ja tämän seurauksena muille eläimille tai alkuperäisväestölle saatavissa olevan ruoan väheneminen.

      Mitä tehdä kemiallisen onnettomuuden sattuessa

      Mitä tehdä kemiallisen onnettomuuden sattuessa
      Hätätiimi hoitaa onnettomuuden kemiallisen onnettomuuden jälkeen.

        Kemiallisen onnettomuuden ehkäisy


        Koska on olemassa monenlaisia  onnettomuuksista kemiallista alkuperää  ja siksi useita tilanteita, että monta kertaa voi tapahtua samaan aikaan, aiomme keskittyä  ensiapua  toteuttaa välittömiä toimia, jotta niistä vaikutuksista, joita olemme jo edellä mainitut ovat pienintäkään. mahdollista ja voidaan ratkaista nopeasti. Tämä olisi peruskäytäntö tai vaiheet, jotka on noudatettava kunkin tyyppisissä kemiallisissa onnettomuuksissa:
        • Tulipalon tai räjähdyksen tapauksessa : jos kotona, rakennus on evakuoitava välittömästi ja palokunta kutsutaan. Kemiallisessa vaarassa olevissa rakennuksissa on yleensä toimintaprotokolla ja hälytyslaitteet, jotka helpottavat evakuointia ja palon sammuttamista. Jos se on pieni ja hallittavissa oleva tulipalo, se voidaan sammuttaa sammuttimella tai peittämällä se hiekalla tai sopivan kokoisella astialla.
        • Kemikaalien vuotaminen iholle : iho on pestävä välittömästi vesijohtovedellä vähintään 15 minuutin ajan kemikaalin mahdollisen poistamiseksi. Paikoissa, kuten laboratoriot ja sairaalat, joissa kemiallisten tuotteiden käyttö on nykypäivän järjestystä, on turvallisuussuihku tapauksissa, joissa vahingoittuneen kehon pinta-ala on liian suuri. Mitä nopeammin pesu suoritetaan, sitä vähemmän vakava vamma.
        • Syövyttävät kemikaalit iholla : on tuotteita, kuten tietyt hapot tai emäkset (alkalimetallien oksidit, hydroksidit ja karbonaatit), jotka ovat erittäin syövyttäviä ja minimaalinen kosketus ihon kanssa aiheuttaa palovammoja ja vammoja. Jos tuotetta on vuotanut, poista heti lähteestä, poista tahratut vaatteet ja pese runsaalla vedellä. On kätevää ottaa yhteyttä ammattilaisten kanssa ja tutustua toimenpiteisiin kemikaalista riippuen.
        • Silmiin syövyttävät kemikaalit : tässä tapauksessa kulunut aika on erityisen tärkeä, koska silmät ovat paljon herkempiä kuin iho. Mitä nopeammin se pestään, sitä vähemmän vahinkoja on. Pese vain juoksevan veden alla vähintään 15 minuutin ajan erityisessä silmäsuihkussa, varmista, että pidät sen auki pestämiseen silmäluomien alla. Näissä tilanteissa on aina etsittävä lääketieteellistä apua riippumatta siitä, kuinka pieni vahinko voi näyttää.
        • Syövyttävien kemikaalien nieleminen:  Tärkeintä ei ole oksennuttaa tai saada hänet juoda nesteitä. Laboratorioissa on erityisiä protokollia, joissa neutraloija voidaan nauttia riippuen siitä, onko tuote happo vai emäs. Jos henkilö on tajuton, aseta hänet turva-asentoon ja ota yhteys hätäpalveluihin.
        • Kemiallisten tuotteiden hengittämisen yhteydessä:  ensin on poistettava henkilö lähteestä ja altistettava hänelle raittiiseen ilmaan. Välitön lääkärinhoito on tarpeen myös keuhkovaurioiden varalta.
        • Vuodut kemikaalit:  on absorboitava sopivalla absorboivalla aineella, joka on yhteensopivaa aineen kanssa, ja alueen on jätettävä puhdas ja puhdistettu.
        Kemialliset onnettomuudet ovat yksi parhaiten vältettävistä tilanteista, etenkin varastoinnissa ja kuljetuksissa. Oikean käytön varmistamiseksi on aina noudatettava turvatoimenpiteitä, käytä suojavarusteita, kuten laseja ja käsineitä, ja varmista aina, että ne ovat hyvässä kunnossa.
        On muistettava, että kemiallisista tuotteista aiheutuvilla vaurioilla on suuri pysyvä riski, joten on erittäin tärkeää, että jokainen, joka käsittelee sitä, tietää kunkin tuotteen käyttöohjeet ja on aina tarkkaavainen mahdollisille onnettomuuksille.

        Aiheeseen liittyvää sisältöä ensiapussa

        Ensiapu 

        Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.

         
        Päivitetty: elokuu 2020
        Kirjoittaja: WebMD - Health Solutions.
        Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.