Myrkytys ✅ Ensiapu
✅ Ensiapu
Myrkytys
Lääkitys, pilaantunut ruoka, puremat, lääkkeet, myrkylliset kaasut ... Myrkytykset tapahtuvat yleensä vahingossa, mutta nopea toiminta voi pelastaa ihmishenkiä.
Sisällysluettelo
Mikä on päihteitä
Myrkytys tapahtuu, kun myrkkyä pääsee kehoon riittävän paljon vahingoittamiseksi. Tunne sen syyt ja tyypit.Myrkytyksen merkit ja oireet
Myrkytysoireet riippuvat myrkkytyypistä, kehoon pääsyn reiteistä ja uhrin herkkyydestä, mutta nämä ovat yleisimmät.Mitä tehdä myrkytystapauksissa
Jos epäillään myrkytystä, on avainta selvittää sen aiheuttanut myrkyt, uhrin tietoisuus ja hakea ammatillista apua.Mitä ei tehdä ennen päihteitä
Jos olet henkilön kanssa, jolla on myrkytysoireita, on tärkeää tietää, mihin toimiin sinun ei pitäisi ryhtyä, koska ne voivat vahingoittaa heitä.Myrkytysten ehkäisy
Myrkytysten välttämiseksi on ryhdyttävä yleisiin ehkäisytoimenpiteisiin ympäristön turvallisuuden parantamiseksi, kuten ilmoitamme.
Myrkytys
Lääkkeet, pilaantunut ruoka, puremat, lääkkeet, myrkylliset kaasut ... Myrkytykset tapahtuvat yleensä vahingossa, mutta nopea toiminta voi pelastaa ihmishenkiä.
Mikä on päihteitä
Myrkytyksen syyt ja tyypit
Myrkytys on tulo myrkyllinen elimistössä määrä riittää tuottaa vahinkoa.
Myrkyllisyydellä ymmärrämme sen aineen, joka havaittu tietyssä pitoisuudessa elävien olentojen organismissa aiheuttaa vahinkoa. Myrkytystä ei pidä sekoittaa allergiseen reaktioon, koska tämä riippuu kehon liiallisesta reaktiosta aineeseen, joka ei ole välttämättä haitallista.
Myrkytysaste riippuu sekä nautitun myrkyllisyyden määrästä että ihmisen ominaisuuksista (ikä, paino, liikalihavuus ...).
Suurimman osan ajasta myrkytykset tapahtuvat vahingossa, mutta nopea toiminta voi pelastaa ihmishenkiä. Jos epäillään myrkytystä, älä odota oireiden ilmaantumista, vaan suorita aktiiviset toimenpiteet.
Maahantuloreitistä riippuen on olemassa erityyppisiä myrkytyksiä:
- Ruoansulatuskanava: kun sitä tuotetaan suun kautta tai anaalisesti. Se voi johtua saastuneesta tai pilaantuneesta ruoasta, liiallisista huumeiden, alkoholin käytöstä tai kemiallisten yhdisteiden nauttimisesta.
- Hengitysreitti: tuotetaan hengittämällä myrkyllisiä kaasuja, kuten hiilimonoksidia, haihtuvia aineita, kuten aerosoleja, tai myös hengitettävien lääkkeiden kulutuksella.
- Ihon ja limakalvojen kautta: johtuu ihon imeytymisestä eläinten puremien tai hyönteisten puremien kautta, käsittelemällä myrkyllisiä kasveja ilman suojaa, torjunta-aineiden ja hyönteismyrkkyjen väärinkäytöstä tai limakalvojen, kuten kokaiinin, kautta.
- Laskimonsisäinen reitti: kun aiheuttaja kulkee suoraan verenkiertoon, esimerkiksi lääkkeiden tai lääkkeiden yliannostuksen kautta.
Tutkinnon mukaan ja sen vaikutukset ajan myötä:
- Akuutti: ovat niitä, jotka johtuvat altistumisesta tai suurten myrkyllisten annosten kulutuksesta. Vaikutukset ovat välittömät, ilmenevät ensimmäisen 24 tunnin aikana altistumisen jälkeen, eivätkä yleensä jätä jälkiseurauksia, kun ne on eliminoitu kehosta. Esimerkki olisi pilaantuneen ruoan syöminen.
- Krooninen: ilmenee, kun henkilö on altistunut pienille myrkkyannoksille ja tietyin väliajoin. Myrkytys tapahtuu vähitellen, joten sillä on myöhempi vaikutus ja se jättää jälkiseuraukset, jotka joissain tapauksissa ovat pysyviä. Näin voi olla esimerkiksi työntekijöiden kohdalla, jotka altistuvat usein maalille, lyijylle tai kumille jatkuvan käsittelyn aikana työaikanaan.
Myrkytyksen merkit ja oireet
Myrkytyksen pitkäaikaiset vaikutukset
Punaiset liput, jotka osoittavat, että henkilö on päihteissä, riippuvat suurelta osin myrkkytyypistä ja kehoon pääsyn reiteistä sekä uhrin herkkyydestä. Yleisemmistä päihteiden tai myrkytyksen oireista löytyy yleensä:
- Neurologiset oireet, kuten päänsärky, tajunnan menetys, stupor, uneliaisuus, sekavuus, kouristukset, huimaus.
- Hengitysoireet, kuten hengenahdistus, yskä, hengenahdistus, kipu hengitettäessä.
- Ruoansulatuskanavan oireet, oksentelu, ripuli, huono ruokahalu, pahoinvointi, huono hengenvetoon (outo tai epätavallinen haju, huulet ja suu).
- Iho-oireet, kuten ihottumat, palovammat, pistely käsissä.
- Yleiset oireet: kaksoisnäkö, kuume, sydämentykytys, sinertävät huulet, ärtyneisyys, sulkijalihaksen hallinnan puute, yleinen kipu.
Jotkut olemassa olevista myrkyllisistä aineista ovat erityisen haitallisia, joko niitä ei eliminoida kokonaan kehosta tai ne voivat muuttaa kehon tavalla, joka aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita.
- Karsinogeeniset vaikutukset: viittaa tiettyihin aineisiin, jotka solujen läpi kulkeessa muuttavat niitä, aiheuttaen niiden lisääntymisen hallitsemattomasti, aiheuttaen pahanlaatuisia kasvaimia ja riippuen kehon pinta-alasta, missä ne toimivat, tietyn tyyppisiä syöpää.
- Genotoksiset vaikutukset: ovat aineita, jotka aiheuttavat muutoksia ihmisen geneettisessä rakenteessa muuttaen DNA: ta ja voivat aiheuttaa suuria vaurioita, jopa kuoleman.
- Teratogeeniset vaikutukset: nämä ovat tyyppejä toksiineja, jotka voivat ylittää raskaana olevan naisen istukan, aiheuttaen sikiön epämuodostumia ja myöhäisiä abortteja.
Mitä tehdä myrkytystapauksissa
Toksikologian huomiokeskukset Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja muualla maailmassa
Jos epäillään myrkytystä, on erittäin tärkeää selvittää syy. Esimerkiksi eläimen pureman tai piston tapauksessa on tarkoituksenmukaista antaa tarkka kuvaus tai, jos mahdollista, tarttua siihen, jotta sopivan vastalääkkeen löytäminen on helpompaa. Sama tapahtuu muiden aineiden tapauksessa, kun mahdollista, on suositeltavaa kuljettaa näyte astiaan, jotta ne voivat tunnistaa kyseisen alkuaineen.
Määritä uhrin tietoisuus, jos hän on tajuton, aseta hänet sivusuunnassa.
Sinun tulee aina turvautua ammatilliseen apuun. Useimmissa lääkepakkauksissa on useita toksikologisia tietoja. Seuraavien suositusten lopusta löydät kuitenkin luettelon verkkosivustoista ja puhelinnumeroista myrkytyskeskuksille ja hätätilanteille melkein kaikkialta maailmasta.
Jos aine on nielty suun kautta
- Aine on tunnistettava ja nautittu määrä arvioitava.
- Jos henkilö oksentaa, puhdista oksennus varmistamalla, että se ei joudu kosketuksiin ihon kanssa. Jos vaatteita on likaantunut, puhdista ja vaihda ne.
- Pidä uhri mukavasti ja tarkkailun alla.
Jos myrkkyä on hengitetty
- Poista henkilö myrkytyslähteestä, ilmaa, jos se on huone. Varmista tätä varten, että se ei aiheuta todellista vaaraa. Hengitä ja pidä hengitystä. Käytä naamarit tai kangaspalat suussa ja nenässä.
- Tarkista hengitys. Jos hän ei hengitä, jatka sydän- ja keuhkojen elvytystoimenpiteitä.
Ihomyrkytys
- Poista kaikki myrkylliset, poista vaatteet ja pese altistuneet alueet runsaalla vedellä.
- Älä käytä minkään tyyppisiä neutraloijia tai vastalääkkeitä.
- Pistot ja puremat: pese saippualla ja vedellä ja levitä paikallinen kylmä (jääpakkaus) pureman alueelle hidastaaksesi sen imeytymistä. Älä tee turnauksia, leikkauksia tai imuja. Tarkkaile, onko piikissä tai piikkien jäännöksiä, ja poista ne pinsetteillä.
Laskimonsisäisen lääkemyrkytyksen yhteydessä
Hätäapu on hakeuduttava heti, koska ainoa tapa sen neutraloimiseksi on erityiset vastalääkkeet. Samaan aikaan uhri on suojattava ja hänen tietoisuutensa ja hengityksensä tarkistettava. Jollei hengitä, jatka sydän- ja keuhkojen elvytystoimenpiteitä.
Espanjassa on toksikologisia hätätilanteita 91 562 04 20 . Vaikka Euroopan myrkytyskeskusten ja kliinisten toksikologien liiton linkki pystyy etsimään toksikologisen huomion keskittymiä, jotka sijaitsevat eri Euroopan maissa: Saksassa, Itävallassa, Valkovenäjällä, Belgiassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Tanskassa, Slovakiassa, Virossa, Suomessa, Ranskassa, Makedoniassa , Kreikka, Unkari, Irlanti, Italia, Liettua, Hollanti, Norja, Puola (Krakova, Gdansk), Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Turkki, Yhdistynyt kuningaskunta (Birmingham, Edinburgh, Lontoo, Newcastle-upon-Tyne), Tšekki .
Napsauttamalla linkkiä tähän toksikologisten tieto- ja neuvontakeskusten ja niihin liittyvien laitosten, kemiallisten reagointikeskusten ja toksikologiaryhmien (yhdistykset, yhdistykset ja verkostot) hakemistoon löydät tietoa toksikologisista hoitokeskuksista seuraavissa Latinalaisen Amerikan maissa: Argentiinassa, Brasilia, Bolivia, Kolumbia, Chile, Costa Rica, Kuuba, Ecuadro, El Salvador, Guatemala, Jamaika, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominikaaninen tasavalta, Trinidad ja Tobago, Uruguay ja Venezuela.
Jos olet Yhdysvalloissa, voit käyttää toksikologian asiantuntijoiden hakukonetta, jonka tarjoaa American College of Medical Toxicology, tai soittaa Yhdysvaltojen myrkkyjen avulinjalle numeroon 1-800-222-1222. Myrkkyntorjuntakeskusten yhdistys, joka tukee maan 57 kansallista keskusta, 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa.
Jos olet Kanadassa, kutsumme sinut Centre Antipoison du Québeciin ja jos olet Australiassa, NSW Poisons Information Centeriin.
Mitä ei tehdä ennen päihteitä
Jos huomaat sellaisen henkilön edessä, jolla on merkkejä myrkytyksestä tai päihteestä, sinun on ensin vältettävä seuraavien toimien tekemistä, koska ne voivat olla haitallisia päihtyneelle:
- Pistot ja puremat: Älä tee turnauksia, leikkauksia tai imua. Tarkkaile, onko piikissä tai piikkien jäännöksiä, ja poista ne pinsetteillä.
- Älä koskaan anna mitään henkilölle, joka on tajuton myrkytysten takia. Se voi hengittää sen sisään ja päästä hengitysteihin.
- Älä koskaan oksennuta. Ainoastaan jos lääkäri tai myrkytystietokeskuksen ammattilainen suosittelee, sinun tulisi provosoida se, koska on erittäin ärsyttäviä aineita, jotka voivat aiheuttaa vaurioita taas poistuttaessasi.
- Älä yritä neutraloida myrkkyä kotona käytettävillä lääkkeillä, vedellä, mehuilla tai vastalääkkeillä.
- Jos epäillään myrkytystä, sinun ei pidä odottaa oireiden esiintymistä, sinun on toimittava nopeasti.
Myrkytysten ehkäisy
Voit välttää myrkytys, on olemassa yleisiä ehkäiseviä toimenpiteitä, jotka auttavat tekemään ympäristöä turvallisempi ja vähemmän altis myrkyllisistä onnettomuudet:
- Pidä kaikki kotikemikaalit ja myrkyt hallinnassa hyvin ilmastoiduissa tiloissa, lasten ulottumattomissa ja poissa tiloista, joissa varastoidaan tai valmistetaan ruokaa. Tunnista kemikaalit tarroilla ja opeta lapsia erottamaan ne toisistaan.
- Maalit, savutustuotteet, petroli ja vastaavat tulisi aina käyttää vastaavan naamarin päällä. Jos käytät aerosolia, yritä tehdä se ulkona tai alueella, jolla on riittävä ilmanvaihto.
- Aina kun käytät kahdessa edellisessä kohdassa mainittuja tuotteita, muista pestä kädet tai mikä tahansa kehon alue, joka on ollut kosketuksissa näiden aineiden kanssa.
- Tunnista ympäristö, luonnonvaraiset kasvit ja ympäröivät eläimet, perehtyy niihin ja oppii toimimaan, jos jostakin näistä syistä tapahtuu myrkytys.
- Älä syö metsämarjoja ja sieniä, ellet ole hyvin perehtynyt kerättyihin näytteisiin.
- Lääkkeiden on oltava alkuperäisissä pakkauksissaan, jotta niitä ei sekoitettaisi ja jotta he tietäisivät viimeistä käyttöpäivämäärää. Jos näin on tapahtunut, on parempi hävittää tai kierrättää ne. Älä myöskään koskaan sekoita niitä alkoholin kanssa
- Meidän on vältettävä omien tuoksien tai sellaisten ruokien syömistä, joista emme tiedä, onko niiden viimeinen voimassaolopäivä kulunut tai jos niitä ei ole jäähdytetty pitkään aikaan, samoin kuin tölkkejä tai säilöntäesteitä, jotka ovat olleet pitkään auki tai rei'itettyjä.
Aiheeseen liittyvä sisältö lääketieteellisiin hätätilanteisiin
Ensiapu
Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.
Viimeisin päivitys tälle sivulle: 14. elokuuta 2020
Kirjoittaja: WebMD - Health Solutions.Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.