Päävamma
Päävamma
Artikkeliluettelo Tietoja ›› Päävamma
- Mikä on päävamma
- Päävamman tyypit
- Trauman ja aivotärähdyksen oireet
- Aivotärähdyksen diagnoosi
- Mitä tehdä ennen pään vammaa
Mikä on päävamma
Aivot on tärkeä elin, joka hallitsee koko kehoa monin tavoin, se on missä komentokeskus sijaitsee ja mahdolliset vauriot voivat vaikuttaa muuhun kehoon tai ihmisen käyttäytymiseen. Termi ' päävamma ' tai päävamma on käytetty, kun vaurioita tapahtuu päänahassa, kallossa tai syvemmin aivoissa. Siksi sekä pienet iskut, jotka aiheuttavat alueen pullistumia, että vakavat aivovammat kuuluvat tähän luokkaan.
Vaikka ihmisen kallo on vahvempi kuin miltä näyttää, isku päähän ei tule pelata. Huolellinen tarkkailu voi osoittaa iskun vakavuuden ja sen, tarvitaanko erityistä huomiota jälkien estämiseksi, etenkin pienten lasten ja vanhusten kohdalla, koska he ovat alttiimpia tämän tyyppisille vammoille.
Päävamman syyt
Yksi päävamman syistä on liikenneonnettomuudet, etenkin moottoripyöräilijät, joilla ei ole kypärää tai jotka eivät käytä turvavyötä.
Putoamisten tai iskujen aiheuttamat onnettomuudet ovat myös yleinen päävamman aiheuttaja, ja niitä tapahtuu hyvin usein kotimaisessa ympäristössä; vaikka niitä voi tapahtua myös urheilutoimintaan liittyvien onnettomuuksien seurauksena.
Samoin ”ravistetun vauvan oireyhtymä” -niminen ongelma tulee pään traumaan, joka on yhä yleisempi. Alle kolmen vuoden ikäisillä lapsilla aivot eivät vielä vie koko kallon tilaa, ja ravistamalla sitä terävästi edestä taaksepäin, aivot osuvat kallon sisäseinämiin aiheuttaen vakavia vammoja. Se on myös eräs lasten fyysisen hyväksikäytön muoto ja yksi yleisimmistä väärinkäyttäjien kuolemansyistä.
Päävamman ehkäisy
Paras tapa välttää tämän tyyppisiä tilanteita on ennaltaehkäisy, ja tätä varten on olemassa joitain hyviä tapoja, jotka on suositeltavaa ottaa käyttöön jokapäiväisessä elämässä:
- Estä mahdollisuuksien mukaan lapset harjoittamasta vaarallista toimintaa, kuten kiipeilyä suojaamattomille korkeille paikoille.
- Käytä turvavyötä aina ajoneuvossa, aivan kuten kypäräsi, jos olet moottoripyörillä tai polkupyörillä.
- Älä koskaan aja minkään tyyppisiä ajoneuvoja alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, äläkä estä muita tekemästä niitä.
- Suorita aina tarvittavat turvatoimenpiteet kaikenlaisen vaarallisen toiminnan suorittamiseksi voittoa tai työtä varten.
Päävamman tyypit
Kaksi eri luokitusten käytetään arvioimaan vakavuutta pään vamma . Ensimmäinen viittaa vamman tyyppiin, ja toinen liittyy loukkaantuneen osoittamaan tietoisuustasoon.
Vahinkojen tyypin mukaan
- Suljettu pää trauma: tapahtuu, kun pää on osunut esineeseen, joka ei ole rikkoutunut kalloa. Ne ovat yleisimpiä, ja vaikka se ei vaikuta vakavalta, varhainen huomio on tarpeen.
- Avoin pään trauma: Se johtuu lyömällä päätä kovalle esineelle, joka on onnistunut murtamaan kallo ja saavuttamaan aivot. Tämäntyyppinen vaurio aiheuttaa enemmän komplikaatioita, ja se on hoidettava nopeasti suurten seurausten välttämiseksi.
Uhrin tietoisuuden mukaan
- Lievä päänvamma: loukkaantuneen tajunnan menetys on alle 30 minuuttia, ja herätessään hän on reaktiivinen ärsykkeisiin, vastaa kysymyksiin ja liikkuu. Sinulla saattaa olla pieniä muistin menetysjaksoja, jotka häviävät ajan myötä. Toipuminen on käytännössä valmis.
- Kohtalainen päävamma: Vaikka uhri on tajuissaan, se ei reagoi oikein ärsykkeisiin. Hänellä on vaikeuksia puhua ja pysyä tarkkaavaisena, hän näyttää tuntemattomalta ja tyytyväiseltä. Joissain tapauksissa saatat tarvita sairaalahoitoa ja jopa kirurgista interventiota. Se voi jättää jälkiseurauksia, kuten satunnaisen muistin menetyksen, keskittymisvaikeudet ja päänsärkyä.
- Vakava päävamma: loukkaantunut on koomassa, ei reagoi ärsykkeisiin eikä herää. Kiireellinen lääketieteellinen hoito on ehdottoman välttämätöntä. Tämän tyyppisestä traumaattisesta aivovauriosta toipuminen on pitkä ja vaikea, eikä koskaan täydellinen.
Trauman ja aivotärähdyksen oireet
Kun pään vamma aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa, jolloin siinä ilmenee erilaisia oireita vamman vakavuuden mukaan, sitä kutsutaan sitten aivotärähdykseksi.
Oireiden pään tai päävamma voivat esiintyä heti törmäyksen jälkeen, vähitellen tai se voi kestää tunteja tai päiviä ilmeinen. Jopa silloin, kun vahinkoa ei ole nähtävissä, on mahdollista, että vaikka kallo on ehjä, aivoihin on vaikuttanut, mikä aiheuttaa aivotärähdyksen.
Aivotärähdyksellä on joukko oireita, jotka voivat vaihdella vakavuuden mukaan ja voivat kestää muutamasta tunnista viikkoon. Painovoiman mukaan seuraavia havaitaan:
- Psyykkinen sekavuus, vaikeus ajatella selkeästi.
- Onnettomuuden aikaan liittyvien tapahtumien muistin menetys.
- Uneliaisuus, nukkua normaalia enemmän ja sinulla on vaikeuksia herätä.
- Epätasa-arvoisilla oppilailla silmiä tarkkailtaessa yksi heistä on laajentunut kuin toinen.
- Hallusinaatiot, katso tuikevalot.
- Vaikeus pitää tasapaino edes estämättä kunnianhimoa.
Varoitusmerkit traumaattisesta aivovauriosta
Jos havaitset aivotärähdyksen oireita, sinun tulee olla erityisen tarkkaavainen, koska on merkkejä, jotka on otettava huomioon, koska ne ilmoittavat hätätapauksesta, jossa sinun on toimittava erittäin nopeasti. Seuraavat merkit aiheuttavat hälytyksen:
- Tietoisuus muuttuu äkillisesti, sillä se voi olla valppaana yhdellä hetkellä ja tajuton toisella.
- Vaikuttava henkilö käyttäytyy epätavallisella tavalla.
- Sekaannus kasvaa eikä häviä.
- Et voi liikuttaa käsiä tai jalkaa.
- Kohtaukset ja mahdolliset tajunnan menetys.
- Pitkäaikainen tajuttomuus (kooma).
- Eri koon silmien oppilaat.
- Oksentaa enemmän kuin kahdesti ja usein
- Ongelmat tasapainon pitämisessä ja jopa kävelyssä.
Aivotärähdyksen diagnoosi
Aivotärähdys ei paljasta usein oireita tuntikausia, jopa päiviä. Terveyskeskuksessa ammattilainen tekee fyysisen tutkimuksen ja kysyy myös yksinkertaisia kysymyksiä, kuten "Mikä päivä on syntymäpäiväsi?" arvioida tietoisuuden ja muistin tilaa ja vahvistaa aivotärähdyksen tai traumaattisen aivovaurion diagnoosi .
On myös mahdollista käyttää edistyneempiä menetelmiä, ne ovat ns. Kuvantamistestejä, jotka tarjoavat näkemyksen aivoista ja kallosta, tekevät vauriot näkyviksi, ja siksi ne voidaan hoitaa ennen oireiden ilmenemistä:
- Tietokonetomografia: se on kuvatesti, jossa röntgensäteitä käytetään tarkkailemaan sekä kallon että kasvojen ja leuan luita sekä aivoja. Se on täysin kivuton ja kestää yleensä noin 5 minuuttia. Se mahdollistaa luun murtumien, sisäisen verenvuodon ja aneurysmien tarkkailun.
- Elektroenkefalogrammi (EEG): Tämä testi keskittyy aivosolujen sähköiseen aktiivisuuteen. Sitä edustaa sarja aaltoja, ja kun on olemassa vahinko, nämä aallot näyttävät erilaisilta kuin normaalit. Sen avulla voidaan tarkistaa kohtauksia ja myös vahvistaa aivojen toimintaa aivohalvauksen aivoalueella.
- Magneettikuvaus: Jos tomografiaa käytetään luiden näkemiseen, magneettikuvaus näyttää aivot ja sitä ympäröivät pehmytkudokset, mikä tekee vaurioiden etsimisestä erittäin helpon. Se on kivuton eikä säteilyä käytetä.
Mitä tehdä ennen pään vammaa?
Päävammoja pienet periaatteessa eivät vaadi välitöntä lääkärin apua tai mitään erityiskohtelua. Olisi kuitenkin pidettävä mielessä, että oireet voivat ilmetä myöhemmin, joten on toteutettava tietyt varotoimenpiteet :
- Seuraa aina päävamman uhria ja älä unohda häntä.
- Että asianomainen henkilö ei suorita toimia, jotka voisivat aiheuttaa uuden ylimääräisen vamman.
- Älä tee toimintaa, joka vaatii paljon keskittymistä, kuten lukeminen, matematiikka tai muu aivojen stimulaatio.
- Vältä tuiketa, kirkkaita valoja ja kovia ääniä.
Jos päävamman on todettu olevan kohtalainen tai vaikea ja siihen liittyy aivoja, tulisi suorittaa muita tarkempia vaiheita:
- Soita alueesi hätänumeroon ja selitä tarkkaan tilanne, joka on aiheuttanut traumaattisen aivovamman.
- Jos uhri on tajuton, tarkista hengitys ja tee tarvittaessa sydän- ja keuhkojen elvytystoimenpiteitä.
- Jos olet tajuton, mutta olet havaittu hengittävän, sinua tulee hoitaa erityisen huolellisesti, koska ei tiedetä, onko selkäranka kärsinyt. Tätä varten uhri asetetaan selkälleen kädet pään sivuilla estämään häntä liikkumasta.
- Jos uhri on tajuton ja oksentaa, käännä pää sivulle hukkumisen estämiseksi.
- Jos vuotoa on, yritä pysäyttää se painostamalla voimakkaasti haavaan, varo liikuttamasta päätä ja huolehdi tarvittavasta hoidosta verenvuodon varalta.
- Jos epäillään kallonmurtumaa, haavaa ei puristeta suoraan tai jäljelle jäävät jätteet poistetaan, vaan se peitetään steriilillä sidoksella, sideharsolla tai puhtailla liinoilla.
- Laita jääpakkaukset tulehtuneille alueille varoen, ettet jätä niitä yli viiden minuutin ajaksi peräkkäin.
Mitä ei tehdä päänvamman sattuessa
On myös tärkeää tuntea ne toimet, joita meidän tulisi välttää tai joita ei pidä suorittaa, jos kohtaamme pään trauma:
- Älä jätä uhria milloin tahansa.
- Jos loukkaantunut käyttää kypärää ja epäillään vakavaa traumaa, meidän ei pitäisi poistaa sitä.
- Uhri ei voi juoda alkoholia 48 tunnin kuluessa traumaattisesta aivovammosta.
- Pään vammasta ulkonevia roskia tai esineitä ei tulisi poistaa, koska se voi aiheuttaa verenvuodon.
- Älä siirrä uhria, se tulisi tehdä vain tapauksissa, joissa uhri on ylimääräisessä vaaratilanteessa.
- Jos lapsi putoaa ja epäillään pään traumaa, sitä ei pidä nostaa tai siirtää.
- Älä pese pään haavoja, jos havaitaan voimakasta verenvuotoa, koska siinä voi olla murtumia.
Aiheeseen liittyvä sisältö luokassa ›› Ensiapu
Ensiapu
Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.
Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.