Alkoholimyrkytys ᐈ Ensiapu ✅
ᐈ Ensiapu ✅
Alkoholimyrkytys
Luettelo artikkeleista ›› Alkoholimyrkytys
- Mikä on alkoholimyrkytys
- Alkoholimyrkytyksen vaiheet ja merkit
- Mitä tehdä alkoholimyrkytysten yhteydessä
Mikä on alkoholimyrkytys
Joka viikonloppu alkoholimyrkytyksestä kärsivien 14–18-vuotiaiden murrosikäisten määrä on huolestuttava. Yksi suurimmista ongelmista on ikä, jolloin aloitat juomisen, joka kerta aiemmin. Noin 3,5% 11-vuotiaista on koskaan kokeillut alkoholia. Toisaalta näyttää siltä, että alkoholijuomien kulutus liittyy yhä enemmän nuorten hauskanpito- ja vapaa-ajansuunnitelmiin, jotka lähtevät juhlimaan koko yön ja tuntevat olonsa immuuni liiallisen kulutuksen heidän terveydelle aiheuttamiin kielteisiin vaikutuksiin, ei vain pitkällä tähtäimellä, mutta myös lyhyellä aikavälillä. Tästä syystä tietäminen, miten toimia alkoholimyrkytysten yhteydessä, voi estää suurempia pahoja.
Mikä on alkoholimyrkytys ja etyylikoma?
Alkoholimyrkytys tunnetaan veren etanolipitoisuuden lisäämiseksi kehon sietämien tasojen yläpuolelle. Sitä ei pidä pitää trivialaisena, koska sen vakavuusaste voi olla erilainen inhibitiosta ja euforiasta hengityslamaan ja kuolemaan asti.
Suosittu termi " etyylikoma " viittaa tämän tyyppisen päihtymisen pitkälle edenneisiin vaiheisiin, joissa aivot muuttuvat uneliaisiksi ja sairastunut henkilö menee koomaan menettäen tajunnan ja reagoimatta ärsykkeisiin.
Alle 21-vuotiaat ovat ikäryhmä, joka on altis alkoholimyrkytysille
Alkoholimyrkytys- ja etyylikoma-erot eroavat alkoholipitoisuudesta eli alkoholin määrästä veressä ja sen vaikutuksesta kehon toimintaan. Vaikka päihteeksi pidetään mitä tahansa päihtymistilaa, euforian ja deshinibition ensimmäisestä vaiheesta lähtien, kooma on jo pitkälle edennyt huumausainetila, kun alkoholi on saavuttanut korkean tason.
Kuinka alkoholi imeytyy kehoon?
Tapa, jolla alkoholi imeytyy, riippuu niin monesta tekijästä, että on vaikeaa määrittää tarkkaa mallia, mutta vaikuttavimmat ovat seuraavat:
- Sukupuoli: On todistettu, että naiset metaboloivat alkoholia hitaammin kuin miehet, joten heillä on saman määrän nauttimisen jälkeen korkeampi pitoisuus veressä, mikä johtaa suurempaan riskiin elinten, kuten sydämen tai maksan, tulemisesta vaikuttaa.
- Ruokavalio: Alkoholin juominen runsaasti hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen aiheuttaa sen imeytymisen hitaammin kuin juominen tyhjään vatsaan.
- Ikä: tämä on ratkaiseva tekijä. Alkoholin vaikutukset kehittymätön kehon tuhoisia tasolla maksan, sydämen, munuaisten ja tietenkin aivot. Alle 21-vuotiailla on paljon vähemmän sietokykyä alkoholille, koska keho on edelleen epäkypsä ja vaikuttaa nopeasti. He ovat ikäryhmiä, jotka ovat alttiimpia etyylimyrkytysille.
- Paino: Kuten kaikki huumeet, niin mitä matalampi paino, sitä vähemmän alkoholia tarvitaan juopumiseen. Imeytymisessä on myös eroja kehon rasvan määrän ja lihasmassan mukaan, koska vaikka kaksi ihmistä painaa saman rakenteellisesti, heidän ei tarvitse olla sama.
- Alkoholityyppi: Käytetyt juomat, kuten olut tai viini, imeytyvät hitaammin kuin tislatut juomat, kuten gin tai rommi. Virvoitusjuomien kaasu myös nopeuttaa sen imeytymistä.
Alkoholimyrkytyksen vaiheet ja merkit
Alkoholi alkaa vaikuttaa, kun se saavuttaa ohutsuolen ja absorboi sen, siirtyen siten verenkiertoon, joka jakaa sen kehossa eri elimiin. Tämä tapahtuu taas 30 - 60 minuutin kuluttua juomisen aloittamisesta edellisessä osassa mainittujen tekijöiden mukaan.
Keskitymme sen aiheuttamiin vaikutuksiin keskushermostoon, toisin sanoen aivoihin, ja sen seurauksena alkoholimyrkytyksen eri vaiheisiin , jotka se läpi kulkee, kunnes saavutetaan etyylikoma :
- Euforiavaihe : Tähän pisteeseen päästään, kun alkometri, eli veren alkoholipitoisuus, saavuttaa 0,5 grammaa litrassa (g / l). Tätä kutsutaan yleisesti pisteeksi . Yleensä, jos lopetat alkoholin käytön tässä vaiheessa, on vaikea kärsiä alkoholimyrkytysistä. Henkilö on estoton ja euforinen ja voi toimia impulsiivisesti.
- Myrkytysvaihe : Siinä vaiheessa, jossa ruumis ei ole tottunut nautittuihin alkoholipitoisuuksiin, aivot alkavat epäonnistua liikkeiden koordinoinnissa, mikä on syy putouksiin ja vammoihin. Henkilöllä voi olla lämpöä tunne verisuonten laajentumisen vuoksi, mutta lämpö häviää tosiasiallisesti aiheuttaen hypotermiaa.
- Sekavuusvaihe : BAC saavuttaa 2 g / l, aivot ovat todella kärsineet eikä pysty pysymään valppaina. Henkilö on unelias ja hänellä on vaikeuksia puhua ja ymmärtää. Pahoinvointia ja oksentelua ilmenee usein tässä vaiheessa, koska keho hylkää alkoholin yrittääkseen suojautua. Juomisen lopettaminen ei kuitenkaan aina ole varmuutta siitä, että rohkeus loppuu, on mahdollista, että suolistossa on edelleen alkoholia ja se imeytyy edelleen.
- Nukutusvaihe : Kun veressä alkoholia on 3 g / l, aivot alkavat menettää kehon hallinnan. Henkilö ei osaa kommunikoida oikein, monta kertaa hän voi menettää tajunnon ja hallinnan sphinctereistä. Tämä on kriittinen kohta, koska henkilö ei enää pysty puolustautumaan itsestään ja tarvitsee huomion.
- Shokki- tai etyylikoma-vaihe : BAC saavuttaa 5 g / l ja aivot menettävät täysin hengityksen ja sydämen hallinnan. Tässä vaiheessa terveydenhuolto on välttämätöntä, koska jos tämä tila jatketaan, mahdollisuudet selviytyä ilman aivovaurioita vähenevät dramaattisesti. Hengityksestä vastaavat keskukset kärsivät ja sydän- ja hengityselinten pysähtyminen ja kuolema voivat tapahtua.
Mitä tehdä alkoholimyrkytysten yhteydessä
Alkoholin imeytymisnopeuteen vaikuttavat monet tekijät, joten on aina otettava huomioon, että vaikka henkilö on lopettanut juomisen tai tajuton, alkoholipitoisuus voi edelleen nousta. Ensimmäinen tuki tapauksessa myrkytys etyylialkoholia on tarkoitus tunnistaa merkit ja oireet jokaisen vaiheen ja toimia sen mukaisesti:
- Aina alkoholimyrkytyksen merkkejä havaitaan, soita pelastuspalveluun ja pyydä ambulanssi. Se on hengenvaarallinen tilanne, jota ei pidä aliarvioida. Jos näet, että ystävä on tässä tilanteessa, älä ajattele seurauksia tai taisteluita, joita he voivat saada myöhemmin, heidän elämänsä tulee ensin.
- Pyydä henkilöä istumaan ja olemaan rauhallinen. Peitä se vaatteilla tai viltteillä hypotermian välttämiseksi.
- Jos uhri on tajuton, on erittäin tärkeää asettaa hänet sivuturva-asentoon etkä unohda häntä, koska hän voi oksentaa ja tukehtua tai hengittää oksennuspitoisuutta. Suuri osa alkoholimyrkytysten aiheuttamista kuoleman syistä on hukkuminen, jonka aiheuttaa itse oksentelu, koska uhreille ei ole kiinnitetty huomiota.
- Älä koskaan hylkää päihteitä. Sinun on jatkuvasti tarkkailtava hänen tilaa ja yritettävä pitää hänet hereillä.
- Älä anna ruokaa tai nesteitä nielemään.
- Älä koskaan aiheuta oksentelua. Mahan sisällön imemisen tai kulkeutumisen riski keuhkoihin voi johtaa paljon vakavampiin komplikaatioihin.
- Alkoholimyrkytyksellä henkilöllä on matala verensokeri, mikä voi johtaa tajunnan menettämiseen ja jopa kouristuksiin . Jos näin tapahtuu, vältä lyömästä uhria läheisillä esineillä ja yritä pitää heitä sivuttaisessa turva-asennossa.
Hoito jälkeen alkoholimyrkytyksen perustuu muun kunnes alkoholi on poistettu ja oireet alkavat vähenevät (noin 24 tuntia), sekä hyvä nesteytys korvata nesteitä.
Alkoholimyrkytysten ehkäisy
Alkoholimyrkytys on tilanne, johon liittyy suuri komplikaatioriski, koska jokainen ihminen reagoi eri tavalla ja hänellä on erilainen sietokyky alkoholiin . On parasta välttää alkoholijuomien ylensyöntiä ja ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten syödä hyvä ateria ennen juomista, välttää tislattuja juomia, jotka imeytyvät nopeammin, ja tietää, kuinka lopettaa, kun ensimmäiset vaikutukset vartaloon alkavat huomata.
Sinun on oltava tietoinen siitä, että kaikilla ihmisillä ei ole yhtä kestävyyttä. Omien rajojen tunteminen on välttämätöntä ja voi estää hausun yön päättymisen ei-toivottuihin onnettomuuksiin.
Aiheeseen liittyvä sisältö luokassa ›› Ensiapu
Ensiapu
Hyönteisten puremat, lämpöhalvaus, leikkaukset ja haavat, palovammat ... Missä ruumis on, vaara on olemassa, siksi tarjoamme sinulle vinkkejä ja kotihoitoja, jotka auttavat sinua pääsemään pois tieltä, kunnes saat ammattilaisen apua.
Päivitetty: 1. elokuuta 2020
Kirjoittaja: WebMD - Health Solutions.Toimittamia tietoja ei tule käyttää missään lääketieteellisessä hätätilanteessa tai minkään sairauden diagnosointiin tai hoitoon. Kaikkien sairauksien diagnosointiin ja hoitoon on kuultava luvanvaraista lääkäriä.